La Taula Intercultural del Secretariat

Arran del Procés de Diagnosi sobre la Participació al Secretariat de Sants, Hostafrancs i la Bordeta (SESHB) que va tenir lloc al llarg de l’any 2008, aquest s’ha proposat reforçar la seva vessant coordinadora, treballant amb les entitats diversos temes de manera continuada (esports, cultura, interculturalitat, sostenibilitat, etc). Aquest és el Pla de Participació del SESHB, el qual s’està duent a terme a partir de la creació i implementació de “taules sectorials/transversals”.
En aquest context, ha nascut laTaula intercultural, per la qual també es va veure important la realització d’un procés de diagnosi, que s’ha materialitzat amb l’estudi “la interculturalitat en el teixit associatiu dels nostres barris –Sants, Hostafrancs i la Bordeta-“. Cal destacar que les dues diagnosis realitzades s’han elaborat de manera participada; i concretament per a la qüestió intercultural, s’ha implicat entitats del SESHB, entitats de fora el SESHB, així com agents del territori; a partir de visites i entrevistes, grups de discussió, un qüestionari i un taller de participació.
Un total de 82 persones de diverses entitats han estat les protagonistes d’aquest estudi, la qual cosa els ha contribuït a apropar-se més al SESHB, establir relacions entre elles, debatre entorn la interculturalitat, conèixer-se, etc.
Al SESHB li ha permès partir de la realitat del territori, ja que ha indagat quines nacionalitats hi ha presents al territori, en quina mesura, quines entitats de persones immigrades i gitanes han constituït, s’hi ha apropat, les ha entrevistat i animat a participar en el procés, esbrinant els seus interessos i tarannà, estudiar les relacions i treball intercultural existent, etc. i detectar les línies d’acció que calia traçar per a la implementació de la Taula intercultural.
La Taula és un espai de coordinació d’entitats, el qual estableix relacions entre les entitats i desenvolupa accions conjuntes des de i per a la interculturalitat. És un espai de refl exió sobre el fet migratori i la interculturalitat, que contribueix a una major coneixença, relació i treball en xarxa, un espai de participació real i de proposta, que ja ha impulsat diversos projectes i n’impulsarà moltíssims més: cine-fòrums, festes interculturals, mostres audiovisuals, seminaris entorn el tracte de la immigració als mitjans de comunicació, programes de ràdio, festivals de diversitat, xerrades, debats i conferències, exposicions, etc.
Aquesta Taula, doncs, ha nascut amb molta empenta i il•lusió, i actualment la constituïxen més d’una trentena d’entitats de diverses tipologies, amb persones de diverses nacionalitats, edats, maneres de treballar, punts de vista, etc.
Ens permet enriquir-se mútuament pel fet d’intercanviar, de sumar – recursos, esforços, coneixement...- , de conèixer-se, de treballar des de diferents punts de vista, maneres de fer, de fer conscient les diferències i semblances i d’aprendre a conviure entre persones de diferents cultures, etc.
Així, enfortim el teixit associatiu– ja que compartim una valors, un coneixement, esdevenim crítics i construïm, treballem en xarxa, impulsem i creem activitats de qualitat, etc.-, el teixit esdevé més real –perquè representa la diversitat cultural del territori-, així com un model a seguir –és un teixit que aposta per la igualtat i la interacció positiva entre les persones, el respecte i valorització de la diversitat, la cohesió social, dóna una visió positiva de la societat diversa en la que vivim i l’enriqueix, introduint en diferents esferes aquest element avui dia irreversible que és la interculturalitat-.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada