ART JOVE

En l’actualitat, l’art jove es troba en un dels seus moments més productius i aquest fet té molt a veure amb la investigació que duen a terme molts artistes envers nous llenguatges artístics. La nostra generació ha crescut coincidint amb l’aparició de les noves tecnologies i aquest factor ha fet possible que l’art s’obri a uns nous territoris i llenguatges, l’artista jove ha sabut xuclar el canvi i plasmar-lo en el seu treball. Al concepte “d’artista plàstic” se li afegeix un altre d’importància equivalent, “l’artista multidisciplinar”, que experimenta i fusiona el fet audiovisual juntament amb el fet pictòric i l’escultòric, i que recupera noves pràctiques artístiques com la perfomance i la instal·lació. Paral·lelament, s’ha de mencionar la bona acceptació que aquest nou Art està tenint en les sales d’exposició i el suport que es brinda des de molts col·lectius artístics, com el de Sants, perquè l’artista jove doni a conèixer la seva obra en circuits d’exposició.
Són també importants els centres d’art i de producció que han anat sorgint en el nostre territori en les últimes dècades, com Hangar de Poble Nou i Can Xalant de Mataró, on l’artista jove troba un lloc de treball i els mitjans necessaris per poder portar a terme el seu projecte. També en els últims anys ha crescut notablement l’oferta de concursos, que es converteixen en perfectes plataformes per apropar l’art a la ciutadania i perquè l’artista mantingui nous diàlegs amb companys de la seva professió. L’aparició d’aquests festivals també està oferint moltes possibilitats als grups artístics que treballen amb les instal·lacions o les intervencions efímeres i que mentre dura el festival troben una manera de mostrar la seva obra.
L’art urbà que ha estat desprestigiat fins fa poc també ara es troba en un moment àlgid, ja que són moltes les ciutats que organitzen festivals on l’artista pot disposar de velles façanes per rehabilitar-les artísticament, fet que era impensable anys enrere.
En general, l’art jove es troba en un moment fèrtil, on totes les pràctiques tenen el seu lloc, però sí que és cert que aquesta acceptació és molt nova i que encara resta molt per fer en quant a apropar l’art a la ciutadania i que tots els artistes tinguin les mateixes possibilitats per mostrar la seva obra.

Autora: Isabel Blanco

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada