El cinema als nostres barris

El nostre barri sempre ha tingut molt interès pel cinema. Potser podríem començar per Fructuós Gelabert, que va tenir un local al carrer Galileu i que va construir la seva primera càmera el 1897.
Vam tenir diversos cinemes: Arenes, Gayarre, Manalic (Albenis), Liceo Miami (Bordeta), Alborada i Vallespir. Al carrer Sagunt es conserva una arcada on encara s’hi llegeix “Cinematógrafo”.
Jo vaig veure la primera pel·lícula al cine Manelic, possiblement l’any 1942. Era Cumbres Borrascosas, que em va impactar molt. Ara sé que era del 1939, dirigida per William Wyler.
Però, passo a èpoques més modernes, entre els anys 1972/73 un grup d’afeccionats al cinema vàrem crear el Cine Club Eina 2, el qual ha desaparegut. Teníem dos motius: un, de tipus polític ja que durant el fòrum es podien dir coses que no es podien dir públicament, i l’altre, donar a conèixer pel·lícules interessants. Això sí, amb un policia sempre a dintre. Es projectaven pel·lícules al teatre de l’Orfeó de Sants. També un grup de pares del Centre Social de Sants vàrem organitzar unes sessions mensuals de cinema infantil que projectaven al teatre de Sant Medir amb pel·lícules de gran qualitat. Vàrem començar al final de 1975 i vàrem acabar el 1978 amb la projecció de La Ventafocs (versió catalana).
El 1978, Pere Garcia junt amb altres persones varen organitzar el que anomenaven festivals de Cinema a Sants, el primer es va celebrar el 1978, el segon el 1979 , el tercer al 1980, el quart el 1981, els dos últims amb poca repercussió. El novembre de 1982 es celebrà el V festival de Cinema de Sants, amb molta repercussió. Es va publicar una àmplia ressenya el 27 de novembre de 1982 al Diario de Barcelona. El 1994 es creà el Cine Club la Llanterna Màgica, que durà fins el 1996. Van fer diverses projeccions al Centre Cívic de les Cotxeres, algunes d’elles amb la col·laboració del Col·lectiu d’Artistes de Sants.
El 1996 organitzen un homenatge a Fructuós Gelabert i col·loquen una placa al Vapor Vell, que avui es troba al vestíbul de la biblioteca. Actualment segueixen altres activitats com Cinema a la fresca... i d’altres.
Actualment es fan sessions de cine fòrum a l’Associació de Veïns de Badal, Brasil i la Bordeta.
Per fer aquest article he tingut la col·laboració de Núria Trullà d’Eina 2 i de Montserrat Areu i Francesc Comas de la “Llanterna Màgica”

Autora: Llibertat Canela

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada